John Noy

John Noy

Geboren en getogen in Utrecht, werkt en woont in hartje Utrecht.

Hij studeerde in de jaren zeventig aan de Gerrit Rietveld academie in Amsterdam. Haalde in Amsterdam ook zijn mo A akte tekenen en schilderen aan de academie voor beelden kunsten in de Lutmastraat. Sinds 1983 geeft hij les aan de avondschool van het Grafisch Lyceum in Utrecht.

Al sinds zijn academietijd schildert en tekent Noy in twee stijlen: de figuratieve en het abstracte. Zijn figuratieve stijl ontwikkelde zich het meest in getekende en geschilderde portretten en modelstudies. Het abstracte werk ontstond vaak door een stilleven. Dat stilleven werd geabstraheerd, herhaald en vervormd tot dat er een spannend lijnenspel en een sterk compositioneel geheel ontstond.

Waren deze composities in eerste instantie nog ingehouden van kleurstelling, later krijgt kleur een belangrijke rol in het werk van Noy. Zijn latere olieverven zijn een afgewogen eenheid van visuele spanning, kleurintensiteit, vormgeving en abstractie.

In de jaren negentig is er een samensmelting ontstaan van de twee stijlen. Steeds vaker komen er figuratieve elementen in de abstracte schilderijen voor. De vrouw, vaak het onderwerp bij de vele modelstudies, neemt hierin een belangrijke plaats. Noy start nog wel abstract maar gebruikt nu het abstracte gegeven als uitgangspunt voor het model.
Op deze manier probeert hij de vervreemding of abstrahering van het natuurlijke een grotere kans te geven. Daarom werkt hij ook zonder model, dit stimuleert tot meer persoonlijke vormgeving. Je kunt dan ook wel zeggen dat het werk van Noy een geheel eigen en bijzondere signatuur heeft.

Invloeden zijn zichtbaar. Zelf zegt hij hierover: 'Ik vind het kubisme zowel in het abstracte als in het figuratieve verleidelijk, maar ook het impressionisme en het expressionisme spreken me erg aan. Ik heb niet een bepaalde schilder die ik als voorbeeld volg, natuurlijk, wie kijkt niet naar Picasso, Rembrandt, Appel en noem ze maar op. Als schilder zoek ik mijn eigen weg. Ik gebruik zelden voorbeelden tijdens het schilderen maar laat me leiden door het moment.

De Nachtwacht 2.0 Oilpaint on canvas. 160 x 170 cm.


Portfolio:

john noy hasn't uploaded any images yet. Please check back soon!